Wie zijn Roestvrij

Uitgangspunt

Roestvrij theater biedt sinds 2011 theaterliefhebbers in vele vormen (uiteenlopend van acteurs tot pr-medewerkers) een plek voor het maken van theatervoorstellingen. Zij streeft er naar professionele voorstellingen te maken en voert theater- en culturele projecten uit in theaterzalen en andere voor de voorstelling geschikte locaties met jong en oud in de leeftijd van 10 tot 110 jaar uit Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-holland.

Vrijwilligers

We werken voor een productie met een grote groep vrijwilligers. Spelers, kostuummaaksters, decoropbouwers, techniekondersteuning, barmedewerkers, kaartcontrole en verkoop allemaal mensen die belangeloos hun tijd en energie beschikbaar stellen. Ze doen dat allemaal om een andere reden. Dat maakt ons tot een hele diverse groep mensen van alle leeftijden, alle overtuigingen en met verschillende achtergronden. Wat we met elkaar delen is een passie voor theater en een passie om er met elkaar wat moois van te maken.

Ons motto daarbij is: Vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Roestvrije basis

Roestvrij theater heeft een klein basisteam. Per productie of activiteit worden nieuwe teams gecreëerd.
Zo hebben we een spelerspoel van ongeveer 40 spelers.

Leander Breen, artistiek leider
Lammie van Wester, kostuummaakster
Dineke Mulder, kostuummaakster

Bestuur
Theo Breen, voorzitter
Peter van Reijn, penningmeester
Marlot Zwier, secretaris

Het bestuur is te bereiken via info@roestvrijtheater.nl

Leander Breen

Dromen met je ogen open

Ik ben een dromer, een enorme dromer, en daarna een doener. Als klein jochie droomde ik al over theater. Op mijn vierde verzamelde ik al pruiken, snorren en baarden en had ik een schatkist vol met verkleedkleren. Niet veel later schreef ik toneelstukjes en voerde die op, samen met vriendjes en vriendinnetjes. Een vreemd stemmetje, rare haren en andere kleren aan, er ging een wereld voor me open; de wereld van theater, waarin je in je eigen fantasie mag verdwalen, waarin je de echte wereld mooier mag laten lijken, waarin alles kan en waarin je alles zeggen mag. Een wereld waarin voor mij allerlei talenten en behoeftes samen konden komen.

En nu 20 jaar later is de schatkist een schatkamer geworden. Die niet alleen maar gevuld is met verkleedkleren, maar ook met ervaringen met; voorstellingen maken, spelers, leerlingen, een eigen gezelschap, theaterliefhebbers, schrijven, decors maken, kostuums bedenken een theateropleiding.
Een enorme bron waar ik uit kan putten. Een bron die ik graag meenemen als ik verdwaal in mijn eigen fantasie.

De kracht van Roestvrij theater is volgens mij het enthousiasme van de amateur/vrijwilliger; het samenwerken van een grote groep gedreven mensen dat tot iets bijzonder kan leiden. Dat we allemaal met een enorme passie grenzen verleggen en ontdekken.

Geschiedenis

Op zeventien februari 2012 ging Shakespeare’s Midzomernachtmerrie in Diever in première. Meer dan 25 vrijwilligers tussen de 13 en 60 jaar oud hebben naar dat moment toegeleefd: De eerste voorstelling van het Roestvrij theater, waar iedereen ontzettend hard voor gewerkt heeft om de productie te kunnen verwezenlijken.

Roestvrij theater was eerder een succes dan verwacht. In oktober 2011 werden we al gevraagd om shows te presenteren, acteurs te casten en hun te begeleiden bij de uitvoering van een theaterklus, bedrijfsovernames te organiseren en te presenteren. We kregen nog veel meer kansen om ons lef en ervaring uit te breiden op speciale en onbekende gebieden.
Zo kon in 2013 het publiek genieten van onze tweede productie “Assepoester, in een nieuw jurkje gestoken”. Na 6 prachtige voorstellingen hebben we wegens succes nog een extra voorstelling in Ekehaar(Drenthe) gespeeld.

Als een letterlijke kroon op ons werk, mochten we met “Assepoester, in een nieuw jurkje gestoken” in mei 2013 optreden voor de koning en koningin. Daarna stroomden de enthousiaste reacties over Roestvrij theater binnen. Daarom zijn we met Assepoester in reprise gegaan in datzelfde jaar.
In de jaren daarna heeft Roestvrij theater zich vooral gericht op schoolvoorstellingen, straattheater en andere theatrale performance tijdens evenementen en festivals. Waar meer dan 30 spelers bij betrokken waren.

Sinds 2016 zijn we weer grote producties gaan maken. Zo werd “Wij doen ons best om u te vermaken” (een bewerking op Twelfth Night van William Shakespeare) een samenwerking tussen Academie voor Theater en Dans en Roestvrij theater. Tevens afstudeerproductie van Leander Breen en Gerard Paulissen. Uitverkochte voorstellingen in Amsterdam en in Diever.